Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Voorstel vereenvoudiging kapvergunningstelsel stuit op oerwoud aan veelal kritische zienswijzen

Het voornemen uit het in 2019 gesloten coalitieakkoord om in het kader van de deregulering het plaatselijke kapvergunningstelsel een flinke snoeibeurt te geven, zodat de regels voor het kappen van bomen eenvoudiger worden, is op een fiasco uitgelopen, zo blijkt uit een raadsvoorstel dat komende maandag in de raadscommissie Fysieke Leefomgeving wordt besproken.

Door Jos Knijnenburg

B&W stellen de raad thans voor om vast te houden aan het bestaande kapvergunningstelsel. Maar dat niet alleen. In plaats van te snoeien in de regelgeving voor, zoals dat in de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP) zo mooi heet ‘het vellen van houtopstanden’, wordt er juist een extra regel aan toegevoegd. Die extra regel omvat overigens wel inhoudelijk een vereenvoudiging: bomen die gemeten vanaf de stam op een afstand van maximaal 2 meter van de gevel van een (hoofd)gebouw staan zoals de inmiddels gerooide berk op de foto, mogen wat het laatste raadsvoorstel betreft, straks zonder vergunning worden gekapt. De reden daarvoor is dat een boom die zo dicht bij een gebouw staat, schade aan het dak, de gevel of zelfs de fundering kan veroorzaken. B&W spreken in een dergelijke situatie van een ‘spanningsveld’ dat kan ontstaan tussen bescherming van eigendom en bescherming van de boom. Een dergelijke boom is ‘geen lang leven beschoren’ en kan door de eigenaar desgewenst zonder vergunning vrij worden gekapt.

Het is saillant dat uitgerekend deze regel aan het kapvergunningstelsel wordt toegevoegd, want uit het lijvige dossier over dit onderwerp bleek opmerkelijk genoeg dat hierover binnen het college geen eenstemmigheid bestond. Aardig was ook de onthulling dat de herplantplicht, ervan uitgaande dat daarvoor voldoende ruimte op een perceel is, in de praktijk niet altijd wordt uitgevoerd omdat het ‘een subjectieve beoordeling’ is. Hoewel het college al in 2019 een besluit nam over de vereenvoudiging van het kapvergunningstelsel, kwam een raadsvoorstel over dit onderwerp pas een klein jaar geleden in commissie en raad aan bod. Dat kwam erop neer dat alleen bepaalde bomen vergunningplichtig zouden blijven. Naast beeldbepalende en ecologisch waardevolle bomen, zouden ook bepaalde soorten (eiken, beuken, lindes en (paarden-)kastanjes een vergunning vereisen voordat ze mogen worden gekapt. Maar ook voor de kap van bomen met een stamdoorsnede van 30 cm of meer (gemeten op een hoogte van 1.30 meter boven het maaiveld) in voor- of zijtuinen en bomen met een stamdoorsnede van 50 cm of meer (op dezelfde hoogte of meer) zou altijd een vergunning moeten worden aangevraagd.
En het voorstel omvatte ook de regel dat voor het rooien van bomen die onder ‘hogere wetgeving’ (Erfgoedwet, Wet natuurbescherming) vallen sowieso een gang naar het vergunningenloket noodzakelijk moest blijven.

Kortom, een vereenvoudiging van de regels die vooral nogal wat mensen best als ingewikkeld zou kunnen worden ervaren, zo schreven we een jaar geleden. Dat leidde al tijdens de behandeling van het voorstel in commissie en raad tot kritische kanttekeningen. De voorgestelde nieuwe regels werden vervolgens eind januari ter inzage gelegd. Hoewel we na een blik op
wassenaar.nl destijds spraken over ‘een oerwoud aan stukken’ die online konden worden ingezien, hebben behoorlijk wat mensen zich daardoor niet laten afschrikken. Bij het raadsvoorstel dat maandag 1 november wordt besproken, zit een bijlage waaruit blijkt dat middels 16 reacties in totaal 60 zienswijzen zijn geventileerd. Die liegen er soms niet om. Zo stelt iemand dat Wassenaar met het voorgestelde nieuwe kapvergunningstelsel in 2050 niet alleen aardgasvrij, maar ook ‘boomvrij’ zal zijn. Er zijn kritische opmerkingen over de handhaving van de nieuwe regels, zorgen over het behoud van het groene karakter van Wassenaar, maar ook vragen over de specifiek beschreven waardevolle soorten en over de voorgestelde diameters van stammen die bepalen of er wel of geen vergunning moet worden aangevraagd.

B&W concluderen in het nieuwe raadsvoorstel dat de voorgestelde nieuwe regelgeving die de intentie had om deze eenvoudiger te maken, zo ingewikkeld is, dat deze nu kwalificaties als ‘onduidelijk, moeilijk uitvoerbaar en handhaafbaar’ krijgt. Hoewel de ambities uit het coalitieakkoord omtrent deregulering voor wat betreft het kapvergunningstelsel op een behoorlijk fiasco is uitgelopen, weten B&W daar in hun nieuwste raadsvoorstel toch nog een fraaie politieke draai aan te geven. Want dat men binnenkort zonder vergunning bomen mag kappen die op minder dan 2 meter uit een gevel staan, sluit wel aan bij een geheel andere ambitie van het coalitieakkoord: ‘meer vertrouwen en verantwoordelijkheid bij de inwoners’.