Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Gemeente wil voor het eerst specifiek beleid maken
gericht op internationale Wassenaarders

Wassenaar is een internationaal dorp. Naar schatting één op de vijf Wassenaarders behoort inmiddels op enigerlei wijze tot de groep ‘internationals’, zoal expats en hun gezinnen en leden van het corps diplomatique. Het dorp telt inmiddels drie scholen die internationaal onderwijs aanbieden. A.s. dinsdag behandelt de raadscommissie Bestuur & Middelen de Startnotitie Internationale Wassenaarders, de opmaat voor de opstelling van speciaal beleid gericht op de plaatselijke ‘internationals’.

Door Jos Knijnenburg

Het raadvoorstel dat op 2 november in commissieverband wordt besproken omvat een zinsnede die iets weg heeft van die beroemde uitspraak van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”. B&W schrijven immers dat er nog nooit sprake is geweest van integraal gemeentelijk beleid dat zich specifiek richt op groepen als expats en leden van het corps diplomatique. Over het hoe en waarom is nu een startnotitie opgesteld die we met vier bladzijden beknopt kunnen noemen.

Een opvallende karakteristiek van expats die in Wassenaar wonen is ook zonder onderzoek al bekend, zo blijkt uit de startnotitie. Expats in Wassenaar blijven gemiddeld langer in het dorp wonen dan in andere plaatsen. Het betekent dat er een flinke groep Wassenaarders is die zou kunnen meedraaien in het verenigingsleven of het vrijwilligerswerk. Tot zover de theorie want even verderop lezen we voorzichtig: ‘We kunnen constateren dat het soms lijkt alsof hun wereld wat gescheiden is’.

De nota moet inzicht geven in ‘de effecten van het gastheerschap’ van de Gemeente Wassenaar en in kaart brengen hoe de internationale Wassenaarders wel (of niet) met de dorpsgemeenschap zijn verweven.
Voor de Nota Internationale Wassenaarders zal deze groep dorpsgenoten allereerst in kaart worden gebracht. Hoeveel zijn er precies, waar komen ze vandaan en hoelang blijven ze hier. Maar ook komt de vraag aan de orde in hoeverre expats sociaal en maatschappelijk actief zijn. Nemen ze deel aan sportclubs, zijn ze betrokken bij buurt- en wijkverenigingen of culturele activiteiten?
De nota brengt ook de economische impacts van al die expats in beeld, ‘ze geven immers geld uit’. Denk daarbij aan de huizenmarkt en het lokale bedrijfsleven.

Voorts moet het onderzoek licht werpen op de gemeentelijke dienstverlening aan expats, wat zijn hun behoeften en van welke diensten en voorzieningen maken ze gebruik. Een momenteel erg actueel onderwerp betreft het plaatselijke aanbod aan internationaal onderwijs. Wat betekent de aanwezigheid van drie internationaal georiënteerde scholen op de lokale voorzieningenniveau en wat is de impact op de plaatselijke werkgelegenheid, zo wil de gemeente in kaart brengen.

De raad ging eerder deze maand akkoord met de uitbreiding van het Rijnlands Lyceum, waarmee een klein 5 miljoen euro is gemoeid. In het nieuwe deel met 14 lokalen is vanaf augustus 2023 naar verwachting plek voor 360 internationale scholieren.

Daags voor de behandeling van de startnotitie Internationale Wassenaarders behandelt de commissie Fysieke Leefomgeving de Beperkte Gebiedsvisie Groen Zone. In deze beperkte gebiedsvisie komt ook de herontwikkeling van de recent door de Amerikaanse School aangekochte Landgoed Deijlerhoeve aan de Deijlerweg aan de orde, waarover we eerder schreven. In de (deels aangepaste) concept-beperkte visie staan twee bouwvlekken nabij de oude Deijlerhoeve ingetekend van maximaal 40 bij 50 meter (bouwvolume 20.000 m3) en maximaal 200 x 50 meter (bouwvolume 100.000 m3) waarop een uitbreiding van de bestaande campus van de Amerikaanse School is gepland. Voor de Nota internationale Wassenaarders is ondanks het redelijk kapitaalkrachtige karakter van het lijdend voorwerp geen budget gereserveerd. De nota zal primair worden opgesteld aan de hand van bestaande onderzoeken, cijfers en analyses.

De bijvangst van de plannen van de Amerikaanse School met de Deijlerhoeve bestond dit voorjaar uit een reeks actuele cijfers en informatie waar de onderzoekers ongetwijfeld mee uit de voeten kunnen. Zo telt de school 1.159 scholieren waarvan driekwart in Wassenaar woonachtig is. Voorts zijn er 277 medewerkers aan de school verbonden, waarvan er 74 met hun gezinnen in Wassenaar wonen. De Amerikaanse School telt 73 nationaliteiten en 28% mag zich Amerikaan noemen. Eén op de vijf leerlingen is gerelateerd aan ambassades. Op de foto het ‘Dr. Richard L. Spradling Early Childhood Center’ van de Amerikaanse School in Ter Weer. De kunstzinnige en geheel emissieloze koe pal voor de hoofdingang verwijst naar de agrarische historie van deze plek als Boerderij Ter Weer.