Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Commissie buigt zich over verkoopprocedure en
ontwikkelkader voormalige Den Deijlschool

De voormalige Den Deijlschool fungeert vanaf komende dinsdag 2 november enkele dagen opnieuw als tijdelijke priklocatie. Eerder dit jaar werden hier in talloze Wassenaarse bovenarmen de vaccins tegen corona gezet, volgende week gaan de Wassenaarse huisartsen hier de jaarlijkse griepvaccinaties en een beperkt aantal pneumokokkenvaccinaties aanbieden. De voormalige Den Deijlschool staat aan de vooravond van deze driedaagse vaccinatieronde ook prominent op de agenda van de raadscommissie Fysieke Leefomgeving, waarbij de verkoopprocedure van het geheel en de contouren van de nieuwbouw (= ontwikkelkader) op deze plek worden besproken.

Door Jos Knijnenburg

De Den Deijlschool werd in 2016 vanwege het teruglopende leerlingenaantal gesloten. De (meerdere) tijdelijke gebruikers van het pand aan de Middelweg hebben volgens de stukken bij het raadsvoorstel een huurovereenkomst die ‘in elk geval’ nog tot eind 2021 doorloopt. Veel Wassenaarders hebben de oude basisschool dit jaar enkele malen nog eens van binnen kunnen bekijken toen ze hier hun coronaprikken kwamen halen en daarbij een korte route door het gebouw moesten afleggen.

In november 2020 besloot de raad om de herontwikkeling van het schoolcomplex tot woningbouwlocatie in gang te zetten. Het raadsvoorstel van B&W dat komende maandag wordt besproken, geeft een goed beeld van hetgeen er het afgelopen jaar allemaal in gang is gezet voor wat betreft de verkoop van de locatie en het ruimtelijke ontwikkelkader. Dat laatste is van groot belang voor de uiteindelijke fysieke invulling van het perceel en daarmee de inpassing in de buurt.

Toen dit document eind mei in commissieverband werd besproken, gaven de omwonenden te kennen dat zij te weinig tijd hadden gekregen om zorgvuldig mee te kunnen denken in het proces. Dat leidde deze zomer tot een brief aan de raad met daarbij een participatieplan waarin uitvoerig werd beschreven hoe de buurt in dit voor Wassenaar belangrijke woningbouwproject wordt meegenomen.

Uit de stukken die maandagavond worden besproken wordt duidelijk dat de locatie van de oude Den Deijlschool een metamorfose zal ondergaan. Het monumentale Deijlerhuis op de hoek van de Hofcampweg en de Fabritiuslaan dat op dit moment voor onderhoud in de steigers staat, blijft behouden. De thuisbasis van Wijkvereniging Groot Deijleroord blijft zo een historisch ankerpunt in de wijk, die nog altijd sterk is verbonden met de aanduiding (Den) Deijl, al verdwijnt die naam ook weleens onbedoeld uit beeld (zie foto). Het ontwikkelkader gaat uit van nieuwbouw met een maximale bouwhoogte ‘in de basis’ van 10 meter (drie bouwlagen). Aan de zijde van de Middelweg is echter gekozen voor een maximale bouwhoogte van 7,5 meter die aansluit bij het karakter van het schoolgebouw. Omdat de rooilijn van de school aan de kant van de Middelweg wordt gerespecteerd, blijft de bestaande groenstrook daar gevrijwaard van bebouwing. Aan de kant van de Fabritiuslaan wordt gesproken over een ‘hoger accent’ van 13 meter (vier bouwlagen) waarbij aansluiting is gezocht bij de appartementencomplexen langs de Hillenaarlaan. Parkeren moet binnen de locatie worden geaccommodeerd en de wens voor wijkgroen met een speelplek is genoteerd.

Een uitdrukkelijke wens is ook om de Buitenschoolse Opvang (BSO) die nu in het deel van het schoolcomplex zit, ook in de nieuwbouw te herhuisvesten en dat heeft alles te maken met het gegeven dat alle plekken voor kinderopvang thans intensief worden gebruikt en uitbreiding ‘lastig’ is. Herhuisvesting van de BSO wordt in de verkoopprocedure als wens meegenomen, maar volgens B&W betreft het geen eis. In dit verband wordt ook opgemerkt dat het ontwikkelkader ‘niet geheel dichtgetimmerd’ moet worden met het oog op ‘de creativiteit van de markt’. Daar staat tegenover dat het stuk dat op 1 november wordt besproken ook voldoende helderheid moet bieden aan zowel de omwonenden als de raad om ‘ongewenste ontwikkelingen’ te voorkomen.

De keuze voor het soort woningen dat op de plek van de Den Deijlschool wordt gebouwd is sterk gerelateerd aan andere bouwlocaties. Er worden tussen de Middelweg en de Fabritiuslaan geen sociale woningen gebouwd. De eis dat 25% van nieuwbouw sociaal moet zijn, wordt gecompenseerd door nieuwbouw in het Van Polanenpark en de Stompwijckstraat. Daarnaast is recent ook besloten dat compensatie op dit vlak wordt meegenomen bij de nieuwbouw in Kerkehout en de Gemeentewerf. Op de locatie voormalige Den Deijlschool komen tussen de 40 en 50 woningen in het middeldure huur- en koopsegment, waarbij het accent komt te liggen op meergezinswoningen en een beperkt aantal (5 tot 10) eengezinswoningen. Het project is gezien het woningbouwprogramma voor alles gericht op maximaliseren van de doorstroom op de lokale woningmarkt.