(Foto: PR)
(Foto: PR) Foto:

Familie Poolse bevrijder zoekt kinderen van toen

Wassenaar - Kortgeleden werd aan Peter Knijnenburg, als auteur van het boek ‘Toen hun jeugd stopte’, bemiddeling gevraagd in het opsporen van Wassenaarse kinderen.

Het verhaal
De Poolse sergeant Zygmunt Sawicki maakt deel uit van de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Stanislaw Maczek die delen van Noord-Nederland bevrijdt. Rond 11 april 1945 redt deze sergeant ergens tussen Emmen en Ter Apel drie kinderen uit hetzelfde gezin uit een gevaarlijke situatie. Op bijgaande foto zijn Sawicki en de drie kinderen te zien. Op basis van de foto schatten we de leeftijd van de kinderen (ruim) in tussen de 2 en 10 jaar.
Als ze nog leven, zijn de drie kinderen nu eind zeventigers of tachtigers. Namens de Poolse familieleden van de sergeant zoeken we deze mensen. Het doel is om hen te herenigen met de familie van hun levensredder. Een aanknopingspunt is dat de sergeant als dank een paar gouden manchetknopen kreeg van de familie van de geredde kinderen.

Een mogelijke link met Wassenaar
De manchetknopen zaten in een doosje van juwelier E.J.A. Guiaux. Het zou kunnen dat het bij de drie kinderen om familie van de juwelier zelf gaat. De juwelier verhuisde op 24 mei 1943 van Passage 48 in Den Haag naar het adres Van Zuylen van Nijeveltstraat 39 in Wassenaar.

De volgende vragen werden aan mij gesteld.
1. Is er iets bekend of valt er iets te achterhalen over de familie Guiaux in Den Haag of in Wassenaar tijdens de oorlog? En over de reden van hun verhuizing van Den Haag naar Wassenaar?
2. Is er iets bekend of valt er iets te achterhalen over de bewoners van het adres Van Zuylen van Nijeveltstraat 39 in Wassenaar tijdens de oorlog of meer specifiek vanaf 24 mei 1943? En van andere bewoners in die straat en in die wijk tijdens de oorlog?
3. Is er iets bekend of valt er iets te achterhalen over families / kinderen met de volgende achternamen die in Noord-Nederland terechtkwamen: Guiaux; Van Bijsterveld; Van Beemen; Planije; Ruivenkamp; Ter Morshuizen; Van der Meer; Van Maanen; Van ’t Hoog; Bijns. Deze achternamen hebben allen een link met de juwelier.

De ‘kinderen van toen’ zijn inmiddels op leeftijd en het zou zo mooi zijn als we ze nog tijdig met de familie van hun redder zouden kunnen herenigen. U kunt uw informatie sturen naar
peter.knijnenburg@gmail.com of telefonisch doorgeven via tel. 070-511 79 11.