CDA-Wassenaar: Gemeentewerf en
Internationaal onderwijs

Vorige week dinsdag was het een drukke raadsvergadering; veel onderwerpen kwamen voorbij voor een beslissing en heel laat op de avond – na ruim een jaar weer onder het genot van een drankje – afscheid genomen van Laurens van Doeveren, de fractieleider van de VVD in de raad.

Er is die avond gesproken over de gemeentewerf, waar de enig mogelijke goede beslissing werd genomen: eerst onderzoeken hoe het staat met de vervuiling, op basis van de uitkomsten een plan van aanpak voor de schoonmaak maken, en onderwijl op zoek gaan naar een alternatieve locatie voor de gemeentewerf. En dan pas woningbouw. Want zonder schoonmaak en uitplaatsing van de werf is er echt geen woningbouw mogelijk. Het CDA roept de gemeente nu op haast te maken met het onderzoek, om zoals de wethouder zelf aangaf: geen verdere tijd te verliezen. Daarvan akte!
Ook kwam de verklaring van geen bedenkingen voor de ruimtelijke inpassing van de uitbreiding van het internationaal onderwijs bij het Rijnlands als beslispunt voorbij en dat zag er allemaal prima uit. Echter uit de antwoorden op de door het CDA ingediende vragen, blijkt duidelijk dat het overgrote deel van de verwachte scholieren (60 tot 70%) van buiten Wassenaar zal komen. De regio heeft kenniswerkers nodig uit het buitenland en niet iedereen heeft de financiële middelen om zijn kinderen naar een privéschool te sturen. En om die reden juichen we als CDA de komst van betaalbaal internationaal onderwijs naar Wassenaar toe. Echter om Wassenaar volledig op te zadelen met de financiële consequenties, is gezien de regionale functie niet helemaal terecht. Om die reden diende het CDA ook een motie in met de opdracht aan de wethouder om te streven naar een extra geldstroom ter financiering van de extra vleugel aan het Rijnlands Lyceum. Fractievoorzitter Ronald Everard: “Het gaat snel om een bedrag van € 5, misschien wel € 6 miljoen. Gezien de regionale functie zou niet meer dan normaal zijn als een groot deel van deze investering dan ook komt uit de regio en politiek Den Haag. De lusten voor Wassenaar zijn beperkt, echter de kosten lopen aardig in de papieren”. De motie kreeg steun van de oppositie, echter dat was niet genoeg om een raadsmeerderheid te halen. Raadslid Wim Koetsier: "Dat is natuurlijk jammer, want het enige waar je om vraagt, is om in Den Haag te kijken of er nog ergens een potje is, die de financiële impact voor Wassenaar kan verzachten”.