Oud-burgemeesters Herman van den Muijsenberg en Jan Hoekema en mevrouw Els Schoute, weduwe van oud-burgemeester Schoute. (Foto: Fotostudio Jan van der Plas)
Oud-burgemeesters Herman van den Muijsenberg en Jan Hoekema en mevrouw Els Schoute, weduwe van oud-burgemeester Schoute. (Foto: Fotostudio Jan van der Plas) Foto:

Onthulling schilderij oud-burgemeester Jan Hoekema

Het is in Wassenaar de traditie om een scheidende burgemeester een geschilderd portret aan te bieden. Na Herman van den Muijsenberg is Jan Hoekema inmiddels de negende burgemeester waarvan het schilderij in de Muzenzaal van Raadhuis De Paauw werd onthuld.

In een volle trouwzaal met genodigden, werden Jan Hoekema en zijn echtgenote Marleen Barth toegesproken door burgemeester Leendert de Lange. De huidige burgemeester had het genoegen om in een interimbestuur als wethouder, Jan Hoekema als burgemeester mee te maken. Een periode waar hij goede herinneringen aan heeft.

Na de burgemeester was het de beurt aan Astrid Dekker, initiatiefneemster van de Stichting Kunst en Cultuur en de Mini Opera, gevolgd door een indrukwekkende voordracht van Mieke van den Berg van de Stichting Poëzieroute Wassenaar. Tot slot richtte Maya Meijer-Bergmans van de Meyer Bergman erfgoed groep, een paar mooie woorden tot Jan Hoekema.

Na een muzikaal intermezzo van de 16-jarige violiste Diana Fakour, begeleid door pianiste Natasja Douma, was het tijd voor de onthulling van het portret.

Onder toeziend oog van de veelzijdige Wassenaarse kunstenaar Marjon Berkenvelder, die het portret heeft geschilderd, en de genodigden, werd het portret onthuld door Jan Hoekema en Marleen Barth.

In zijn dankwoord ging de oud-burgemeester, naast zijn waardering voor de sprekers en de aanwezigen, vooral in op de kwaliteit van het werk van Marjon Berkenvelder. Niet alleen een lieve en goede vriendin, maar ook een begaafd en begiftigd kunstenaar die de essentie van de mens weet te treffen in het portret.