Vorige week donderdag konden handtekeningen onder de koopovereenkomst worden gezet. Foto: René de Wit.
Vorige week donderdag konden handtekeningen onder de koopovereenkomst worden gezet. Foto: René de Wit. Foto: rdw

Wassenaarse huisartsen kunnen juiste zorg op de
juiste plek realiseren door van de St. Jozefkerk een nieuw Wassenaars Medisch Centrum te maken

Wassenaarse huisartsen onderhandelden de afgelopen maanden met bisdom en parochie om van de St. Jozefkerk aan de Parklaan een nieuw Wassenaars Medisch Centrum te maken waar vrijwel alle medische disciplines onder één dak gehuisvest kunnen worden. Het huidige gezondheidscentrum is daarvoor te klein. Vorige week donderdag konden handtekeningen onder de koopovereenkomst worden gezet. Uiteraard komt daarmee de kerkfunctie van het markante gebouw te vervallen en dat is bijzonder spijtig, zeker voor al die inwoners die hun levens mede door de St. Jozefkerk vorm hebben gegeven. Maar als de kerk dan toch zijn functie verliest, is het natuurlijk prachtig als een maatschappelijke functie als een gezondheidscentrum de nieuwe bestemming kan worden. Met het verwerven van de kerk krijgt zorg binnen Wassenaar een echte kwaliteitsimpuls en komt zorg op het niveau dat Wassenaar verdient. Drie artsen, te weten Mark Smit, Rob Verhaaren en Wouter Bongers, vormen een kleine ‘kopgroep’ met gesprekken en voorbereidende onderhandelingen maar uiteraard wordt alles in gezamenlijkheid besloten. De Wassenaarse Krant sprak huisartsen Rob Verhaaren en Wouter Bongers. 

Door Jan Pieter Becker

Rob Verhaaren: “Ons plan is in oktober 2023 de deuren te openen, met de keuze van Wolbrand van der Vis van PBV-architecten hebben we een echte Wassenaarse architect kunnen strikken en de eerste plannen en schetsen zijn inmiddels gemaakt. Huisartsen hebben met elkaar ongeveer 1500 m2 aan werkruimte nodig, daarnaast nog zo’n 2000 m2 om invulling te kunnen geven aan onze plannen ook specialistische hulp in het gebouw te positioneren alsmede een apotheek”. Wouter Bongers vult aan: “Daarmee kunnen we zorg op een niveau bieden waarvan wij vinden dat Wassenaar dat verdient. Ik zou bijna willen zeggen: alles wordt mogelijk behalve een openhartoperatie. Nu de onderhandelingen met bisdom en parochie succesvol zijn afgerond kan Wassenaar een nieuwe dimensie in zorgverlening bereiken”.

Het spreekt voor zich dat wethouder Inge Zweerts de Jong zeer content is met de plannen. “Wij als gemeente juichen de plannen van harte toe, die zijn echt geweldig en ik verleen graag alle medewerking. We zullen faciliteren wanneer nodig en wenselijk.”

Rob: “Ons doel is een ‘one stop shop’-zorgmodel te ontwikkelen, alle zorg onder één dak. Een voorbeeld is als iemand met een kapotte knie langsgaat bij de huisarts, die verwijst door naar de orthopeed, die laat foto’s maken die weer door de specialist worden bekeken, mogelijk moet er gips aan te pas komen of medicijnen van de apotheek, alles op dezelfde dag binnen hetzelfde gebouw. Pas bij operaties zal men Wassenaar moeten verlaten”.

Wouter: “Daarmee zetten we stappen naar toekomstbestendige zorg, de juiste zorg op de juiste plek en bereisbaar voor onze Wassenaarse patiënten. We zijn blij dat we een maatschappelijke functie aan het kerkgebouw kunnen geven en zijn bisdom en parochie daarvoor uiteraard zeer dankbaar”.