(Foto: PR)
(Foto: PR) Foto:

Laurens van Doeveren (VVD) verlaat
gemeenteraad en vertrekt naar Atlanta

Vorige week nam Laurens van Doeveren afscheid van de gemeenteraad. Burgemeester Leendert de Lange dankte hem voor zijn tomeloze inzet, onder andere om Wassenaar als zelfstandige gemeente te laten voortbestaan. “Je had al snel door dat het hebben van gezonde financiën een essentiële voorwaarde was om als zelfstandige gemeente verder te gaan en dat is gelukt.” Voor Van Doeveren was zijn besluit, een functie in het buitenland te aanvaarden, geen gemakkelijke beslissing, zeker ook omdat het raadswerk hem ontzettend veel voldoening gaf. Als fractievoorzitter van de VVD kijkt hij met genoegen terug op drie-en-een-half-jaar gemeenteraad. 

Door Jan Pieter Becker 

“Het was mijn eerste periode als raadslid en ik ervaar het als een mooie maar ook leerzame periode. In de afgelopen jaren voelde ik me onder andere procesbegeleider, volksvertegenwoordiger, vertegenwoordiger van Wassenaar, manager, onderzoeker en uitvinder. Ook was het bijzonder te ervaren dat er veel discussies zijn en weinig besluiten. In de gemeenteraad wordt gestemd over kansen, scenario’s, uitgangspunten, voorstellen, bestemmingsplannen, processtappen, beeldkwaliteitsplannen en nog veel meer. Je wordt er bijna gek van als je ziet hoe ingewikkeld besluitvorming gaat. Ik ben blij dat we met elkaar vaak assertief hebben kunnen optreden en niet passief zijn gebleven. Mooie voorbeelden zijn dat we in het begin van de coronaperiode direct voorstellen hebben gedaan voor ruimere openingstijden om het winkelend publiek beter te kunnen spreiden en we waren de eerste gemeente in de regio die overging tot belastingverlaging met het schrappen van de precariorechten. Ook met het aanpakken van de verloedering van huize Ivicke hebben we resultaat geboekt.”
“Ik heb er trots op dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan het voortbestaan van Wassenaar als zelfstandige gemeente. De gesprekken met de Provincie en met de Commissaris van de Koning vormen voor mij een hoogtepunt. Het was een verkiezingsbelofte van alle partijen dat Wassenaar zelfstandig moest blijven maar als dat dan lukt en Wassenaar kon weer een kroonbenoemde burgemeester tegemoet zien, dan stemt me dat met blijheid. Dat ik daarna ook nog voorzitter mocht zijn van de vertrouwenscommissie om voorstellen te doen voor die burgemeester, dat was de kers op de taart.”
“Het is bijzonder jammer dat ik de gemeenteraad moet verlaten, ik word plaatsvervangend Consul Generaal in Atlanta voor het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten, een prachtige taak en mooie functie. Maar ik ga Wassenaar en de gemeenteraad zeker missen. Ik vond het geweldig de afgelopen jaren kennis te kunnen maken met heel veel inwoners van Wassenaar, ook heb ik heel veel vrijwilligers ontmoet die geheel belangeloos essentiële maatschappelijke taken vervullen, daarvoor heb ik diep respect. Het spreekt voor zich dat ik iedereen het allerbeste wens. Ik ervaar het als een eer dat ik Wassenaar en haar inwoners mocht dienen. Gelukkig geeft het digitale tijdperk mij de mogelijkheid online de vergaderingen en Wassenaar te blijven volgen en dat ga ik dan ook zeker doen.”