Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Contouren herontwikkeling Duindigt worden zichtbaar tijdens informatieavond op locatie

Op woensdagavond 13 oktober jl. werden in de wedruimte onder de tribune Duindigt de plannen voor de herontwikkeling van de draf- en renbaan gepresenteerd. Initiatiefnemer Gerard Hoetmer legt de lat hoog, want hij wil Duindigt dat volgens hem is ‘afgeschreven’ weer toekomstbestendig maken en herpositioneren als centrum voor de Nederlandse paardensport in brede zin. Hoetmer, die al drie jaar bezig is met de planvorming, typeerde het traject om van Duindigt weer iets moois te maken als ‘een marathon’, waarvan de finish is voorzien over drie of vier jaar.

Door Jos Knijnenburg

Het is de bedoeling dat het stedenbouwkundig plan van eisen voor de herontwikkeling van Duindigt door de Wassenaarse politiek op 29 november a.s. in commissieverband wordt besproken en dat het daarna op 14 december in de raad aan de orde komt.

De informatiebijeenkomst vond plaats in een entourage die de huidige staat van Duindigt in zekere zin weerspiegelt, de Totohal of wedruimte onder de betonnen hoofdtribune. “Het kan er kil zijn”, en “warme kleding kan prettig zijn”, zo stond in de gemailde uitnodiging van de organisatie.

Op enkele grote borden waren de contouren van het nieuwe Duindigt te zien. Het kroonjuweel van het complex, de grote open vlakte waarin de draf- en renbaan zijn gelegen, blijft behouden. Fysiek ligt het accent van de herontwikkeling in het L-vormige gebied aan de zuidwestelijke rand, waarin onder andere de tribunes, een deel van de parkeerfaciliteiten en de stallen zijn gelegen. Hoewel het meer dan een eeuw oude Duindigt cultuurhistorisch steenrijk kan worden genoemd, heeft deze ‘oude dame’ inmiddels veel van haar glorie verloren. De plannenmakers wonden er woensdagavond geen doekjes om. De bouwkundige staat van veel opstallen is slecht en zelfs het behoud van de betonnen constructie van het tribunecomplex wordt als ‘niet haalbaar gezien’. Een aantal onderdelen die veel historie ademen zoals de entreegebouwtjes nabij de Waalsdorperlaan en de longeercirkel wil men behouden en dat geldt zeker voor de fraaie bomenlaan die zich pal achter de hoofdentree uitstrekt. De herontwikkeling gaat uit van nieuwbouw in verschillende zones. De bestaande tribunes worden op dezelfde plek vervangen door nieuwe, in combinatie met een hotel waarbij wordt gedacht aan een faciliteit met 120 tot 180 kamers. De oude stallen op enige afstand van de baan worden niet herbouwd op dezelfde plek. Aan de westzijde van het rijtje woningen aan de Waalsdorperlaan ter hoogte van Duindigt, zijn nieuwe stallen en ‘services’ voorzien die daarmee op een steenworp afstand van de baan komen te liggen.

De herontwikkeling voorziet ook in woningbouw. Langs de noordzijde van de Waalsdorperlaan, ter hoogte van het kleine parkeerterrein en oude stallen, is een rijtje met 12 woningen aan deze laan geprojecteerd, waarbij het kan gaan om 12 vrijstaande woningen of 6 twee-onder-een-kappers. Pal daarachter, zo ongeveer op de plek van de bestaande oude paardenstallen zijn 2 gebouwen als ‘bosvilla’ geprojecteerd die 10 woningen omvatten. Achter deze bosvilla’s voorziet het plan in de bouw van 16 zogeheten ‘shortstay-woningen’. Deze worden geclusterd op een 4-tal locaties. Even verderop, in een zone direct ten noorden van de nieuwe hoofdtribune, zijn tussen het groen nog eens 10 vrijstaande ‘shortstay-woningen’ geprojecteerd. De shortstay-behuizingen op het nieuwe Duindigt zijn bedoeld voor paardenliefhebbers die gebruik willen maken van de services en hotelfaciliteiten op het complex, maar daarbij in de woorden van Gerard Hoetmer ‘op zichzelf’ willen verblijven.

De initiatiefnemer schetste in een notendop een businessplan voor wat betreft de economische haalbaarheid van de herontwikkeling. De woningbouw is bedoeld ter ondersteuning van de initiële investeringen in de nieuwbouw. De opbrengsten van het hotel en de shortstay-faciliteiten zijn voor de exploitatie van de baan, de stallen, de tribunes en de natuur op Duindigt.

Een heikel punt is en blijft de verkeersafwikkeling van de draf- en renbaan die thans nog via de recent gereconstrueerde Waaldorperlaan plaatsvindt. In een adviesnota over de toekomst van Duindigt gaven B&W in maart 2019 al aan dat het ten zeerste is aan te raden om de ontsluiting via de Landscheidingsweg (N14) te regelen. Tijdens de informatieavond werd in aanwezigheid van verkeerswethouder Klaver duidelijk dat er wordt gedacht aan een flink evenemententerrein met parkeerfaciliteiten aan de noordkant van de baan met een directe ontsluiting via de N14. Gerard Hoetmer, die de houding van de gemeente Wassenaar ten aanzien van de plannen voor Duindigt kwalificeerde als ‘supportive’, die over een aantakking op de N14 sprak met onder andere Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland, liet weten positief te zijn. Wellicht komt er dus langs de A44 een verwijzing naar Duindigt via de N14 zoals Voorlinden eerder op de borden verscheen (zie foto).