Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Gemeente wil mensen aanspreken die iets te vaak het plaatselijke afvalbrengstation bezoeken

Hoewel de Gemeente Wassenaar de eigen bewoners stimuleert om zo veel mogelijk afval naar het afvalbrengstation annex de milieustraat aan de Hogeboomseweg te brengen, is er een beperkte groep bezoekers die opvallend vaak een bezoek aan deze locatie brengt. Het gedrag van deze wel erg enthousiaste gebruikers van deze voorziening in het hart van de Groene Zone werd afgelopen juli dan ook door de gemeenteraad aan de kaak gesteld in een amendement over de afvalinzameling en verwerking.

Door Jos Knijnenburg

B&W kwamen vorige week met een uitgebreide reactie op het door de raad op 13 juli jl. aangenomen amendement dat in totaal maar liefst twintig wensen en bedenkingen over het afvalbeleid omvat.

Na de sluiting van de gemeentelijke stortplaats aan de Hogeboomseweg in 1981 als dumpplaats voor al het huishoudelijk afval, werd daar tot 1993 alleen nog tuin- en plantsoenafval gestort. Vanaf 1993 werd groenafval gecomposteerd op een voormalig weiland achter de oude stortplaats. In 1999 werd het oude weeghuisje met de bijbehorende weegbrug bij de ingang van de oude stortplaats (zie foto) gesloopt. De composteerplaats zou de basis worden van de latere milieustraat voor inwoners van Wassenaar en later ook Voorschoten, terwijl het terrein ook een functie voor de overslag van afval kreeg. Een kleine dertig jaar na de ingebruikname heeft de gemeente Wassenaar nog eens duidelijk gemaakt dat zij geen toekomst ziet voor de milieustraat op deze plek. “De ambitie is een alternatieve locatie te vinden voor de milieustraat, zodat de huidige locatie kan worden getransformeerd tot ecologisch agrarisch gebied”, zo staat te lezen in de (concept-) Beperkte Gebiedsvisie voor de Groene Zone waarover we vorige week al schreven. Een termijn wordt wijselijk niet genoemd en dat is niet zo vreemd. In het voorjaar van 2017 liep een gezamenlijke poging van de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar aan de grond om een gezamenlijk ‘duurzaamheidscentrum’ op een stuk grond in de Voorschotense Dobbewijk te bouwen. Het algemeen bestuur van afvalbedrijf Avalex besloot na felle protesten van omwonenden en het gegeven dat het duurzaamheidscentrum bestemmingsplantechnisch op het randje balanceerde, om hiervoor geen grond aan te kopen.

Voorafgaande aan het in september 2016 uitgelekte plan voor een regionaal duurzaamheidscentrum was al in het voorjaar van 2015 een locatieverkenning voor een dergelijke voorziening opgesteld. Daaruit bleek dat als alternatief voor (onder andere) de milieustraat aan de Hogeboomseweg niet alleen drie locaties in en rond de Dobbewijk (waaronder het terrein van Indaver aan de Papelaan) waren gescand op hun mogelijkheden, maar ook grond aan de Voorschotense Hofweg, de Parnashofweg in Leidschendam-Voorburg en verschillende plekken in Wassenaar, waaronder de Hoge Klei, de Gemeentewerf en het Mobilisatieterrein Maaldrift. Hoewel het slechts een quickscan betrof werd daaruit al wel duidelijk dat een duurzaamheidscentrum een ‘aanzienlijke verkeerstoename’ met zich meebrengt. Een verschijnsel dat ook een ‘ouderwetse milieustraat’ al kenmerkt.

Dat Nederland tijdens de afgelopen coronaperiode massaal aan het opruimen is geslagen, was op en rond de milieustraat aan de Hogeboomseweg goed te merken. Regelmatig was zelfs sprake van filevorming op de toegang naar de afvalvoorziening. Daar werden roerende goederen uit tuinen, schuren, bergingen, zolders en kruipruimten met zwierige bogen in containers gegooid. Maar ook zonder corona is en blijft de milieustraat populair zoals bijvoorbeeld op zaterdag goed is te zien.

Afgelopen juli vroeg de gemeenteraad middels een amendement om mensen die in haar ogen iets te vaak (meer dan 10x per jaar) naar de Hogeboomseweg rijden, aan te schrijven en te informeren over de kosten die dat voor de gemeente met zich meebrengt. De al te enthousiaste weggooiers zouden moeten worden gewezen op de kosten die dit voor de gemeente met zich meebrengt en het verzoek moeten krijgen hun afval op te sparen en minder vaak naar de milieustraat te rijden. B&W melden thans dat de privacywetgeving (AVG) niet toestaat dat mensen aldus worden benaderd. De gemeente wil hier wel aandacht aan geven op informatieborden bij de locatie en het fenomeen ‘in de communicatie’ aan de orde stellen. Afvalbedrijf Avalex heeft intussen een voorstel in de maak om voor frequente bezoekers van de locatie aan de Hogeboomseweg de kosten van de (extra) bezoeken voor een deel direct bij hen in rekening te brengen.