Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Naast Rijksoverheid bepaalt ook de raad mee hoe warm we er in 2022 bij komen te zitten

Komende dinsdag 26 oktober buigt de gemeenteraad zich over de begroting 2022. Een marathonsessie die om 14.30 uur van start gaat en volgens de agenda om (uiterlijk) 22.30 uur wordt afgesloten. De gemeentelijke publicatie over de begroting in deze krant was twee weken geleden dermate omvangrijk, dat zij deed denken aan de vroegere Begrotingskrant, die als zelfstandige uitgave jaarlijks als de blaadjes gingen vallen huis-aan-huis werd verspreid. De ‘Begroting 2022 in één oogopslag’ omvat veel macro-economische cijfers, maar wie als dorpsgenoot wat meer wil weten over de rechtstreekse gevolgen van al die cijfers, tabellen en grafieken voor de eigen portemonnee ontkomt niet aan een duik in de begrotingsstukken.

Door Jos Knijnenburg

NVM Haaglanden kwam eerder deze maand met cijfers over de Wassenaarse woningmarkt gedurende het derde kwartaal van 2021. De gemiddelde transactieprijs van alle door de gezamenlijke NVM-makelaars in Wassenaar verkochte woningen blijkt te zijn uitgekomen op 975.000 euro waarmee de psychologisch toch wel heel bijzondere grens van 1.000.000 euro binnen bereik lijkt te komen. Voor Wassenaarders die zich nog steeds geen miljonair mogen noemen, zijn er natuurlijk andere opties gezien bijgaande foto die we een tijdje terug op de Van Zuylen van Nijeveltstraat maakten.

De financiële werkelijkheid is voor de meeste Wassenaarders natuurlijk van een iets andere orde. Meer dan ooit wordt het spannend of we (weer) een koude winter krijgen, hoe de energieprijzen zich ontwikkelen en hoe de compensatie van het Rijk voor de naar verwachting explosief stijgende energietarieven gaat uitpakken. De flinke verduurzamingsslag die de beide Wassenaarse woningcorporaties in hun vastgoedportefeuilles in diverse wijken van Wassenaar hebben gemaakt, lijkt meer dan ooit een goede investering te zijn geweest.

De begroting van de gemeente Wassenaar omvat veel andere variabelen die rechtstreeks de portemonnee van elk huishouden raken. Melkkoe mogen we de lokale onroerendezaakbelasting (OZB) natuurlijk niet noemen, maar als we in de begroting 2022 lezen dat van de totale opbrengst aan lokale belastingen (22.3 miljoen euro) maar liefst 8,2 miljoen euro op het conto van de OZB kan worden geschreven, dan zouden we wellicht van een gouden kalfje kunnen spreken. De gemeente heeft al een meevaller gecommuniceerd. Er wordt voorgesteld de voorziene verhoging van 10% van het OZB-tarief te halveren. Halvering van een voorgenomen prijsstijging van 10% klinkt natuurlijk beter dan een tariefsverhoging van 5%. Het is aan de raad in hoeverre die daarin meegaat. De exacte hoogte van het OZB-tarief wordt traditioneel pas in december door de raad vastgesteld. Daarbij wordt rekening gehouden met de meest recente (jaarlijkse) waardeontwikkeling van woningen, welke blijkens de begroting thans op een stijging van 5,5% wordt geraamd. De exacte gevolgen voor de OZB-post op de aanslag met lokale belastingen die zo rond eind februari op de mat valt, is dus nog niet bekend.

De begroting en de belastingverordeningen die volgende week dinsdag in de begrotingsvergadering aan de orde komen, geven wel meer inzicht in andere posten op het lokale belastingaanslagbiljet. De tarieven voor de rioolheffing en de hondenbelasting stijgen slechts met het door het CBS geraamde inflatiepercentage (1,4%).

In de eerdergenoemde begrotingsbijlage in deze krant van twee weken geleden werd al melding gemaakt van de komende veranderingen voor wat betreft de afvalinzameling en verwerking. Uit de begrotingsstukken komen de directe gevolgen daarvan voor de Wassenaarse huishoudens aan het licht. De afvalstoffenheffing gaat in 2022 voor een éénpersoonshuishouden omhoog van 305,40 euro nu naar 341,28 en voor meerpersoonshuishoudens licht een verhoging van 439,80 euro naar 491,40 euro in het verschiet. Dat komt uit op een tariefsverhoging van circa 12%.

In de begroting ook een vergelijking van de gemeentelijke woonlasten (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing) met omliggende gemeenten. Uit de cijfers blijkt dat een meerpersoonshuishouden in Wassenaar dit jaar uitkomt op 1.302,00 euro aan woonlasten en in 2022 op 1.393,00 euro. Wassenaar is daarmee nog altijd kampioen in de omliggende regio, al lijkt de gemeente Voorschoten, waar de OZB in 2022 met 9,6% stijgt en de afvalstoffenheffing met ruim 17% omhooggaat, een serieuze kanshebber te willen worden om de beker van Wassenaar over te nemen.