(Foto: Antoine van Kaam)
(Foto: Antoine van Kaam) Foto: Antoine van Kaam

Vijf jaar Voorlinden op bijzondere wijze gevierd

Vanaf deze week is in Museum Voorlinden een zeer exclusieve en bij ‘must see’-tentoonstelling te zien. Een expositie over de verrassende band tussen twee van de grootste kunstenaars uit de twintigste eeuw: Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966). Deze bijzondere tentoonstelling markeert het vijfjarig bestaan van museum Voorlinden.

De tentoonstelling Picasso-Giacometti brengt de tot nu toe vrijwel onbekende relatie tussen Picasso en Giacometti aan het licht. De twee kunstenaars hadden een enorme waardering voor elkaars werk en ontwikkelden een bijzondere vriendschap, ondanks een leeftijdsverschil van twintig jaar.

Museum Voorlinden toont de verrassende overeenkomsten tussen de twee kunstenaars en de manier waarop ze elkaar inspireerden, uitdaagden en hun weg vonden binnen het surrealisme in de jaren dertig en het realisme na de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling was eerder te zien in het Musée national Picasso-Paris in 2016 (6 oktober 2016 – 5 februari 2017) en in 2017 in het Fire Station in Doha in Qatar (22 februari – 21 mei 2017) en kwam in stand dankzij een samenwerking van het museum met Musée national Picasso-Paris en Fondation Giacometti in Parijs.

Vanaf hun eerste ontmoeting in 1931 wisselden Picasso en Giacometti voortdurend ideeën uit. Ze verkenden het surrealisme in de jaren 1930 en voerden eindeloze gesprekken na 1945 over de moeizame terugkeer naar het realisme. Beiden sloegen in deze jaren nieuwe wegen in, onderzochten hoe het maken van kunst zich verhoudt tot de werkelijkheid en vonden ieder een geheel eigen vorm.
Met een chronologisch en thematisch overzicht laat museum Voorlinden bezoekers de artistieke ontwikkeling van Picasso en Giacometti zien en de verrassende overeenkomsten tussen beide grensverleggende kunstenaars.

Komt dat zien! De expositie loopt t/m 13 februari 2022.