(Foto: Barbara Koppe)
(Foto: Barbara Koppe) Foto: Barbara Koppe

Gezellig en enthousiast zingen bij het ASH Community Choir: een aanrader!

In gesprek met Liat Alkan, de dirigent van het koor, en Ronald Voorthuis, een van de leden van het koor, wordt het snel duidelijk: wat een enthousiasme stralen deze twee uit en wat moet het fantastisch zijn om bij dit koor te horen en te mogen zingen. En gelukkig: er kunnen zich nog mensen aanmelden, want er is plaats. Wacht niet te lang en aarzel niet, want Dickens en de kerstsongs zijn in aantocht. Juist nu is het koor er voor u, inwoners van Wassenaar en omgeving.

Door John Schrader

ASH staat voor the American School of the Hague, de Amerikaanse School in Wassenaar. Van oorsprong bestond dit koor uit ouders en leerkrachten van deze school. Echter, dat was 15 jaar terug; er is nu plaats voor iedereen die van muziek en zingen houdt. En dan natuurlijk vooral met veel enthousiasme; audities worden niet gehouden.

Het koor heeft momenteel ongeveer twintig leden met vele nationaliteiten, waaronder mensen uit Noorwegen, Denemarken, Zweden, Mexico, Griekenland, Frankrijk en Nederland. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom. Het koor zingt klassiek, pop, jazz en volksmuziek, kortom, een zeer breed repertoire. Er wordt ook in meerdere talen gezongen zoals Frans, Duits, Spaans, Engels en Nederlands. Een echt internationaal koor met een internationaal repertoire.

Maar ondanks al deze verschillende nationaliteiten straalt het koor een mooie eenheid uit. In de afgelopen coronaperiode heeft Liat er alles aan gedaan om het koor toch actief te houden. Met repetities via Zoom is een geweldige video met als titel ‘Your song’ opgenomen met een prachtig eindresultaat. Er werd zelfs in juni buiten op het sportveld geoefend en natuurlijk op afstand. En richting kerst vorig jaar is een virtuele deelname verwezenlijkt van het Dickens Festival. Ook hier met de gepaste afstand. Een genoegen om weer met en bij elkaar te zijn.

Het koor bestaat uit aardige en enthousiaste mensen, aldus Ronald. Natuurlijk is een goede motivatie wel belangrijk. Er wordt eenmaal per week op maandagavond gerepeteerd. Dat gebeurt momenteel in de Dorpskerk. Er is ook een Appgroep. Het koor hoopt met Kerstmis wederom een mooie uitvoering te kunnen geven tijdens het Dickens Festival, waarbij ook de kleding uit die tijd niet ontbreekt. Er wordt jaarlijks opgetreden in de Messiaskerk. In 2019 heeft het koor ook meegedaan aan het korenfestival ‘Rotjekoor’ in Rotterdam, dat dit jaar en het vorige jaar wegens corona helaas niet heeft plaatsgevonden.

Gelukkig is er weer steeds meer mogelijk; daarom is het koor blij dat ‘samen muziek maken’ weer kan. Noteer alvast dinsdag 18 december; dan is in de Dorpskerk het Dickensfestival te horen en te zien onder andere met muziek van Excelsior. En wilt u meteen meedoen; dat kan. Aanmelden is mogelijk via:
ASH.Community.Choir@gmail.com. Beslist de moeite waard!