Hievda Elgersma. (Foto: @boldbynjr + @fotoskianamaria)
Hievda Elgersma. (Foto: @boldbynjr + @fotoskianamaria) Foto:

Wassenaarse Hievda Elgersma in finale
Jongerenvertegenwoordiger Verenigde Naties

In gesprek met Hievda is het al snel duidelijk; deze Wassenaarse is pas 24 jaar, maar weet al precies wat ze wil. Als klein meisje verhuisde ze met het gezin iedere 4 jaar, waardoor Hievda in Pakistan, Turkije, Bulgarije en Nederland heeft gewoond. Hierdoor heeft ze al veel van de wereld gezien en meegemaakt. De laatste twee jaar van de middelbare school heeft ze afgerond op de Amerikaanse School in Wassenaar. Daarna heeft ze de Hotelschool succesvol afgerond en is nu bezig met een pre-master aan de Eramus-universiteit, zodat ze volgend jaar de MSC Strategic Management kan volgen. Ze woont zelf in Amsterdam, maar haar vader heeft nog steeds een huis in Wassenaar, zodat Hievda nog vaak in Wassenaar van bos en strand kan genieten en tot rust kan komen.

Door John Schrader

Hievda vertelt verder dat “we soms ver weg van een rechtvaardige en veilige wereld wonen”. Haar moeder is, toen zij zelf 18 jaar oud was, gevlucht uit Turkije omdat het daar onveilig voor haar was. Toen ze in Bulgarije woonde, zag ze met eigen ogen de onveilige wereld van de Roma-kinderen. En ook in Nederland, toch een ontwikkeld land, ziet ze dat het beginsel van mensenrechten (gelijke waarde) nog steeds niet geldt.
Ze vindt het heel erg dat er al op de basisschool veel ongelijkheid speelt. Terwijl elk kind recht heeft op gelijke kansen en kwalitatief onderwijs. Ze vervolgt: “Mensenrechten en veiligheid zijn fundamenteel. Daarom zet ik mij vanaf jongs af aan in voor een wereld waar elke mens gelijk behandeld wordt en zich ook veilig kan voelen. Nu wil ik dat op groot niveau doen en Jongerenvertegenwoordiger worden. Ik vind dat de Verenigde Naties een belangrijke rol hierin speelt, omdat internationale samenwerking en onderhandeling essentieel is om van de wereld een betere plek te maken”.

Hievda is enorm gedreven en hoopt dat ze gekozen wordt en de kans krijgt om haar bijdrage te leveren. Ze vindt dat we in onze ontwikkeling niemand achter moeten laten en daarom wil ze zich vooral inzetten voor jongeren uit een kansarm milieu zodat die ook een kans krijgen hun eigen verhaal te schrijven. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat de jongeren een gelijkwaardige plek aan de praattafel krijgen om over het beleid en de lange termijnplannen te kunnen meepraten. Ze zegt met veel passie en strijd: “Het is onze toekomst”.

Het campagne voeren is duidelijk begonnen. Hievda staat nu in een mooie finale om dus Jongerenvertegenwoordiger te worden bij de Verenigde Naties op het plekje Mensenrechten & Veiligheid. Er zijn drie posities en er zijn zes kandidaten. Elke stem telt dus. Vanaf vandaag, vrijdag 22 oktober, mogen de kandidaten een week lang campagne gaan voeren. Hievda wil veel langsgaan bij jongeren en gesprekken gaan voeren. In de nacht van vrijdag 29 oktober moet Hievda dan een speech houden, die door een jury beoordeeld wordt. Deze beoordeling telt voor 50% mee; daarnaast gaat het om het krijgen van heel veel stemmen. Iedereen onder de 30 jaar kan stemmen via de volgende link:
stem.njr.nl.

Vanaf vandaag mag er gestemd worden. Help Hievda mee naar een plekje als Jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en help mee om haar droom te laten uitkomen!