(Foto's: Patrick Kop)
(Foto's: Patrick Kop) Foto:

Veel belangstelling bij heropening Huys van Herinnering

Wassenaar - Bij aankomst kon je het al merken; veel parkeerplaatsen bij het Huys van Herinnering aan de Oostdorperweg waren bezet. Eigenaar André van Herk had moeite om alle binnenkomende mensen te verwelkomen; de mensen bleven komen. De ontvangst met koffie was heerlijk en om half elf werd iedereen gevraagd naar de buitenruimte te komen.

André heette nogmaals iedereen welkom, speciaal ook de burgemeester van Wassenaar. Hij gaf aan dat ons mooie dorp Wassenaar een toplocatie verdient om mensen bij hun overlijden een waardig afscheid te kunnen geven. En dat is nu na 10 jaar helemaal mogelijk bij het Huys van Herinnering. Met nieuwe kunst en nieuwe kleuren in het gebouw staat nu een topteam klaar om alles waar te maken.

André noemde in zijn stress-top-drie naast het verhuizen en het scheiden ook het overlijden. In 2011 startte hij met het businessplan samen met Edward, al snel gevolgd door de hulp van Richard. Richard, inmiddels al 30 jaar in het vak actief, zag hoe André zijn verhuisbedrijf verkocht in de afgelopen jaren; een eigen uitvaartcentrum in ons dorp was zijn grote wens. En met Eveline als nieuwe directeur is het voor het nieuwe uitvaartteam een uitdaging om met passie 24/7 klaar te staan en er bij een overlijden ook echt iets moois van te maken.

Dat alles niet vanzelf is gegaan, is logisch. Maar de wijze waarop, is volgens André, een groot compliment waard. Vele Wassenaarse ondernemers hielpen met het verbouwen, verven, enz. En tijdens de uitvaart heeft niemand er gelukkig iets van kunnen merken. De hele metamorfose heeft nu geleid tot een ruimte voor 60 personen in het Huys van Herinnering en 125 plaatsen in de Omarming. Duidelijk werd voor iedereen de slogan: ‘Uw wens is onze opdracht’ met vele mogelijkheden die er zijn. Hierna vroeg André de burgemeester te hulp bij het onthullen van een wand in de buitenruimte; een schitterende wand met Wassenaar in beeld met onder andere veel groen, het Raadhuis, de kerktoren en de molen. Een echt kunstwerk, gemaakt door kunstenares Joyce Balk, die eveneens onder soms lastige omstandigheden met boormachines en dergelijke toch iets prachtigs op de nieuwe Momente mori-muur naar voren wist te toveren.

Hierna kreeg de burgemeester het woord, waarbij hij op een heel mooie manier inging op het woord Herinnering. Een herinnering is er en blijft; zolang je herinnert ben je niet weg. Hierna gaf burgemeester De Lange een mooie uiteenzetting van Toon Tellekens met een dialoog tussen de uil en de mier. De uil schrijft een brief aan de mier die er niet meer is; toch zegt de uil dat de mier niet weg is. “Als ik U schrijf, bent U niet weg”. De herinnering zorgt hiervoor. Een leuke brug naar het Huys van Herinnering. De burgemeester gaf aan heel trots te zijn op dit zelfstandige uitvaartcentrum in Wassenaar: “Een mooie, nieuwe plek voor moeilijke momenten en om te kunnen vieren in Wassenaar”.

Hierna kon iedereen vrij rondlopen om alles te bekijken en was er ruimte om vragen te stellen. Indrukwekkend was ook de uitvaartkist van tattoo-koning Henk Schiffmacher; een kunstenaar uit Amsterdam die zijn kist al helemaal heeft klaargemaakt met beschilderingen, touwen, enz. Zijn motto is ook dat een kist niet alleen maar uit zes plankjes hoeft te bestaan. Wel was bij meerderen toch de vraag of de kist nu nog wel passend is voor Henk…

Na alles te hebben gezien is het bijna overduidelijk; voor een uniek en waardig afscheid kunt U zeker bij Omen Uitvaartzorg terecht. Een schitterende locatie met vele mogelijkheden, persoonlijke aandacht en veel kwaliteit; een uniek en stijlvol uitvaartcentrum, dichtbij en met Zorg vanuit het hart!