Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Beperkte gebiedsvisie Groene Zone schetst bouwmogelijkheden in vier deelgebieden

Vrijwel de gehele Groene Zone tussen Wassenaar en de toekomstige wijk Valkenhorst ligt buiten wat de Provincie omschrijft als ‘bestaand stads- en dorpsgebied’ en dit betekent dat grootschalige bebouwingsmogelijkheden er niet zijn toegestaan. De Groene Zone gaat echter niet volledig op slot voor ‘nieuwe initiatieven’, zo blijkt uit de (concept) Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone die de gemeente heeft opgesteld. De visie, die vier deelgebieden (Ammonslaantje/ Deijlerhoeve/ Maaldrift, Oostdorperweg Noord, Ruigelaan en (Verlengde) Hoge Klei) omvat, wordt naar verwachting nog dit jaar in commissie- en raadsverband behandeld.

Door Jos Knijnenburg

Op 25 mei jl. schorste de Raad van State een raadsbesluit uit januari 2021 over het nieuwe bestemmingsplan ‘Ammonslaantje naast nr. 39’ dat voorziet in de bouw van één woning aan het Ammonslaantje. Het plan leidde tot fel verzet van omwonenden die de procedure en de motivering kraakten. Ze vonden geen gehoor bij een meerderheid in de raad, maar wel bij ’s lands hoogste rechtscollege. De voorzieningenrechter oordeelde dat Wassenaar ‘onzorgvuldig’ had gehandeld door geen gebiedsuitwerking voor wat toen heette de Noordrand op te stellen, terwijl die wel in de Structuurvisie (2017) was aangekondigd. Daarnaast achtte de Raad van State, in afwachting van een bodemprocedure, het raadsbesluit ‘onvoldoende gemotiveerd en niet zorgvuldig voorbereid’.

De gedachte achter de Beperkte gebiedsvisie Groene Zone sluit aan bij het credo van het huidige college ‘denken in mogelijkheden’. Daar waar het bestemmingsplan te streng of juist te algemeen is, zijn volgens de visie mogelijk gewenste ontwikkelingen niet mogelijk. De omstreden nieuwbouw aan het Ammonslaantje, die nadrukkelijk niet strookt met het ter plekke geldende bestemmingsplan uit 2013, wordt in de beperkte gebiedsvisie geheel anders belicht. “Het laanbeeld kan versterkt worden door op braakliggende percelen aan het Ammonslaantje ook woningbouw toe te staan.”

In april schreven we over het voornemen van de Amerikaanse School (ASH) om het landgoed Deijlerhoeve (zie foto) aan te kopen. Op voorwaarde dat de gemeente toestaat dat 10% van het perceel mag worden ontwikkeld voor bebouwing. Op 12 mei stuurde het college een notitie aan de raad met een opmerkelijke stelling: “Als de ASH het niet koopt zal er of een ontwikkelaar op duiken die de komende decennia druk blijft uitoefenen of een paardenliefhebber die niet zal zorgen voor enige landschappelijke versterking of verbetering van natuurwaarden”. Ook opvallend: de fractievoorzitters werden binnen een week benaderd om B&W een advies te geven over het verzoek van de ASH. De oorverdovende stilte die volgde kwam op 23 juni ten einde toen de ASH bij de omwonenden een kaart in de bus deed waarop zij zichzelf feliciteerde: de aankoop van de Deijlerhoeve was afgerond. Of dat met applaus of een staande ovatie gebeurde lijkt nu duidelijk te worden. De uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Deijlerhoeve in de beperkte gebiedsvisie zijn onmiskenbaar ontleend aan het ASH-plan, waarvoor een team van architecten en landschapsarchitecten is gemobiliseerd dat ook tekende prestigieuze projecten als Museum Voorlinden, het Louwman Museum en het Early Childhood Center.

De plek naast het Adelbert College waar de ASH twee gebouwen wil neerzetten heet in de beperkte gebiedsvisie ‘bouwzone tweedelijns’. Of het daarbij blijft, is de hamvraag. In genoemde notitie van 12 mei staat immers: “In de strook tussen oprijlaan en buurt Ter Weer ontstaat ruimte om ook een eventuele toekomstige vraag te accommoderen”.

Voor wat betreft de Oostdorperweg Noord, die centraal in de Groene Zone is gelegen, valt op dat op een kaartje in de beperkte gebiedsvisie er aan weerzijden achter de bebouwing aan de weg, een behoorlijk brede ‘bouwzone tweedelijns’ is ingekleurd. In die zones is bouwen geen absoluut taboe, al moeten ‘mogelijk toekomstige stedenbouwkundige inpassingen’ wel voldoen aan eisen zoals de omvang van de percelen en inpassing in het landschap. De beperkte gebiedsvisie maakt duidelijk dat de uitbreiding van het woonwagenkamp aan de Ruigelaan Noord is gedacht op de grond tussen het kamp en Hotel Wassenaar en daarmee recht tegenover het volkstuincomplex.|

De uitsmijter in het bijna 70 pagina's omvattende ambtelijke werkstuk wordt gevormd door het deelgebied (Verlengde) Hoge Klei. De Zonneveldweg krijgt de kwalificatie ‘harde overgang tussen dorp en open landschap'. Nieuwe ontwikkelingen kunnen deze overgang ‘landschappelijk verzachten'. Op een kaartje worden als schot voor de boeg enkele bouwzones langs de Zonneveldweg weergegeven die aan de achterzijde richting de bollenvelden met groen worden gecamoufleerd.