(Foto: Jos Knijnenburg)
(Foto: Jos Knijnenburg) Foto:

Volgeplakt verzamelalbum Historisch Wassenaar
weerspiegelt lokale rijkdom aan beeldmateriaal

Wassenaar is hot in de lokale supers. Vrijwel naadloos aansluitend op de actie Voetbalpassie van Albert Heijn, gericht op de sponsoring van plaatselijke sportclubs en waarvoor tenues van clubs als SV Wassenaar, Blauw-Zwart en Graaf Willem II-VAC in de Wassenaarse vestiging aan het plafond hingen, lanceerde Jumbo Mark Blaauw in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Wassenaer de spaaractie Historisch Wassenaar. Tot en met 16 november leveren elke 10 euro aan boodschappen een gratis setje stickers op waarvoor in het fraaie spaaralbum al een plekje is gereserveerd. Net als bij de AH zit er ook een sportief element in, want het is natuurlijk zaak om alle 176 verschillende stickers met afbeeldingen van het dorp in het album te krijgen.

Door Jos Knijnenburg

Het verzamelalbum ‘Historisch Wassenaar’ mag er zelfs zonder stickers al wezen want elk hoofdstuk wordt geïllustreerd met een grote foto in kleur of zwart-wit die bij heel veel Wassenaarders warme herinneringen oproepen. We zien mevrouw Van Wissen in haar snoepwinkeltje ‘Daatje’, ook wel bekend als ‘Davessie’, dat zo ongeveer op de plek van het latere Ben Voorham moet hebben gestaan. Boer Bos, wiens familie eeuwenlang op Ter Weer boerde en koeien op het complex van de Amerikaanse School had lopen, zien we met een kudde op de ventweg van de A44 wandelen. Nu al geschiedenis en een plek met veel herinneringen van talloze Wassenaarders is het Sportfondsenbad, daar waar nu ‘De Frederik’ is gebouwd. Fraai is de ingekleurde ansicht van Den Ouden Deijl met op de voorgrond een bollenveld op de plek waar nu de Bosrand staat.

Veel is verdwenen, maar er is gelukkig ook veel bewaard gebleven. Neem het 16e eeuwse pand op de hoek van de Gang en de Langstraat dat op pagina 6 in het album figureert. Boris Bayer, vorige week nog breed in het nieuws met twee andere panden uit zijn vastgoedcollectie, restaureerde ‘Het Huys Suyt-West’ (zie foto) zo fraai, dat hij er in 2019 de Wassenaarse Monumentenprijs voor ontving.

Afgelopen vrijdagavond, kort nadat we in de Jumbo een leuke stickerstart maakten, zagen we de slotaflevering van de miniserie ‘Chansons’ met als thema, jawel ‘melancholie’. De nieuwe aanwinst uit de Jumbo voor de boekenkast roept onmiskenbaar gevoelens in die richting over het dorp Wassenaar op. En het leuke is natuurlijk dat wie straks in het kader van deze spaaractie eenmaal is uitgeplakt en wellicht, zoals Rob Kemps en Matthijs van Niekerk het op tv zo mooi verwoordden, geïnspireerd is geraakt, een prachtige doorstart kan maken.

In het album ‘Historisch Wassenaar’ verwijst auteur Robert van Lit in zijn slotakkoord naar de boekenkast van de historische vereniging in de Openbare Bibliotheek en naar het gemeentearchief. Digitaal zijn in genoemd archief momenteel ongeveer 12.000 scans van foto’s te raadplegen. Ongeveer 1.000 afbeeldingen van anonieme prentbriefkaarten zijn enige tijd geleden om redenen van auteursrecht offline gehaald, maar er is nog genoeg te zien. De grote gedigitaliseerde collectie foto’s van Wassenaar van de veel te vroeg overleden fotograaf Jan Stegeman maakt duidelijk hoe snel zaken in het dorp historie kunnen worden. Een treffend voorbeeld zijn de door hem gemaakte foto’s in Noord uit de jaren zeventig en tachtig. Liefhebbers van oude ansichten werden vroeger in boekjes als ‘Wassenaar in oude ansichten’ en ‘Kent u ze nog de Wassenaarders’ op hun wenken bediend en in 2009 bracht het AD nog een boekje met ansichten uit. Tegenwoordig zijn op websites als ansichtenbeurs.nl en oud-wassenaar.nl al vele exemplaren in te zien. Dat zijn commerciële sites want oude ansichten zijn tegenwoordig business. Iedereen kan terecht op de pagina ‘Echte Wassenaars’ op Facebook waar schitterende afbeeldingen, niet zelden uit privaat bezit, zijn in te zien. Internet is natuurlijk sowieso een rijke bron voor foto’s van Wassenaar. Op de sites van het Haags Gemeentearchief, het Erfgoedhuis Leiden en de onuitputtelijke visuele schatkamer van het Nationaal Archief, delpher.nl is fraai materiaal over Wassenaar te vinden. Echte parels bevinden zich in particuliere collecties. De verzamelingen van politieman A. de Vos, amateurarcheoloog en publicist Adri van der Kleij en brandweerman Van der Mark zijn bekend.