Een impressie (Bron: website residentieparkzicht.nl)
Een impressie (Bron: website residentieparkzicht.nl) Foto:

Maximale visualisatie van drie ontwerpen voor
ontwikkeling ANWB-terrein voer voor discussie

“Beelden zeggen meer dan duizend woorden”, zo stelden B&W medio juli in een informatieve brief aan de gemeenteraad over het lopende participatietraject voor wat betreft de herontwikkeling van het ANWB-terrein. En dus werd aangekondigd dat er een drietal ‘praatontwerpen’ zouden worden gelanceerd, alle drie uitgewerkt via ‘meerdere impressies’. Afgelopen donderdag lanceerde ontwikkelaar ABB op internet een ronkend persbericht dat op zichzelf al rijk was geïllustreerd met een viertal foto’s van wat er allemaal is bedacht voor deze verre uithoek van Wassenaar. Het blijkt een voorbode van een visuele avondvullende voorstelling.

Door Jos Knijnenburg

De gemeente Wassenaar is, ondanks het onmiskenbaar Haagse karakter van de ANWB-locatie naast het Haagse Benoordenhout, zoals dat zo mooi heet hier de ‘planologische autoriteit’. Omdat het gaat over een gebied binnen de gemeentegrens, was het de gemeenteraad van Wassenaar die afgelopen mei een startnotitie vaststelde, zeg maar de opmaat voor de opstelling van een bestemmingsplan dat straks de herontwikkeling van het terrein planologisch mogelijk moet maken.

In november 2018 had de gemeente Wassenaar ook al een dergelijke exercitie uitgevoerd, uitgaande van handhaving van de ANWB op de huidige plek in combinatie met woningbouw op de plek van een aantal kantoorgebouwen, maar de planvorming werd een jaar later in de ijskast gezet. De reden bleek een nogal radicale koerswijziging van de ANWB. De wielrijdersbond had alsnog besloten het hoofdkantoor te verplaatsen naar de Haagse binnenstad. De oude plannen voor de locatie in Wassenaar konden in de prullenbak en de initiatiefnemers moesten de planvorming ingrijpend aanpassen. Uitgangspunt daarbij was dat het monumentale, oorspronkelijke ANWB-complex bestaande uit het originele hoofdkantoor, het gebouw dat ook wel als rotonde wordt geduid en het parkeerterrein aan de voorzijde behouden zouden blijven.
Wassenaar bepaalde dit voorjaar dat er ruimte is voor 400 tot 425 woningen, waarvan 25% het predicaat ‘sociaal’ moeten krijgen, maar dat er ook ruimte is voor (commerciële) voorzieningen. Dat laatste staat op de site van Wassenaar (bij actuele projecten). Ontwikkelaar ABB had het in een advertentie afgelopen maart over ‘enkele kleinschalige (buurt)voorzieningen’. Feit blijft dat het ANWB-terrein functioneel zeer ingrijpend van karakter gaat veranderen, van een pure bedrijfslocatie naar een woongebied. Met een aantal woningen dat zeker voor Wassenaarse begrippen omvangrijk mag worden genoemd en dat blijkt ook wel uit het kwantitatieve gewicht dat het project in de schaal van het totale woningbouwprogramma legt.

Het plan is ook ingrijpend voor de chique Haagse wijk Benoordenhout dat in de Residentie ook wel schertsend als het ‘Benauwde Hout’ wordt geduid. Een Haagse oase met ruim 14.000 inwoners waar begrippen als woongenot en leefbaarheid worden gekoesterd. En met een actieve, omvangrijke wijkvereniging die bovenop (her)ontwikkelingen in de wijk zit, van Bronovo en het ANWB-terrein tot de aanleg van padelbanen op de tennisbaan.
De lancering van een drietal ‘praatontwerpen’ voor de toekomstige invulling van het ANWB-terrein gaat hand in hand met een peiling over de ontwerpen die nu al (tot 20 oktober a.s.) op de site
residentieparkzicht.nl kan worden ingevuld. Op die site kan men zich ook tot 20 oktober a.s. aanmelden voor zogeheten halfuurgesprekken (met de ontwikkelaar, één van de betrokken architecten en een procesbegeleider) die in de week van 25 tot 29 oktober worden ingepland. Begin november worden de resultaten van de peiling en de gesprekken middels een nieuwsbrief op genoemde site gepubliceerd. Op 4 november vindt een ‘focussessie’ plaats waarin de drie ontwerpen tegen het licht worden gehouden. Maar eerst kan iedereen op de site uitvoerig kennismaken met de drie ontwerpen, die uitgebreid worden beschreven en dankzij de hedendaagse technologie worden gevisualiseerd alsof ze er al staan. Op enkele tientallen foto’s vanuit verschillende plekken in de omgeving wordt de bestaande situatie voor elk van de drie ontwerpen visueel vergeleken met de toekomstige aanblik. Met name vanaf de zijde van het landgoed Clingendael lijkt de skyline ingrijpend te veranderen, waarbij moet worden bedacht dat op alle foto’s sprake is van een forse camouflage omdat elke boom vol in het blad staat.