Afbeelding

Indrukwekkende herdenking Wassenaarse Slag

Algemeen

De zon scheen, het was niet koud en er stond geen wolkje aan de lucht dinsdag 27 februari om 11.00 uur. Hoe anders waren die omstandigheden tachtig jaar geleden toen een commandoteam onder leiding van kapitein Trépel verdronk in de dichte mist in de ijskoude nacht aan de kust voor de Wassenaarse slag. Het overlijden van de zes mannen werd dit jaar groots herdacht met een drukbezocht ceremonieel waarbij vanwege het jubileumjaar ook genodigden waren zoals de zoon van de kapitein, André Trépel, en een speciaal commandoteam dat alleen met grote herdenkingen wordt uitgenodigd en is vernoemd naar kapitein Trépel.

Door Loes Rietvelt

Na het welkomstwoord van de ceremoniemeester werd er ademloos geluisterd naar de eerste spreker die vertelde hoe de vijf soldaten en hun kapitein destijds in het ijskoude water ter hoogte van paal 91 zijn omgekomen. “Met de opdracht een zwakke plek in de Atlantic Wall te zoeken stapten de zes mannen vanuit een dory, houten sloep, op korte afstand van de branding over in een rubberboot. De bemanning van de sloep voer een stuk terug in zee en ging daar voor anker. Om 02.00 uur zette het Franse commando voet op het Wassenaarse strand. Waarschijnlijk hebben zij een trip-wire geraakt want na enige minuten schoten plotseling rode en vervolgens groene vuurpijlen de lucht in. De bemanning van de dory besloot wat verder uit de kust voor anker te gaan en te wachten op radiocontact met kapitein Trépel. Dat contact kwam er niet. Plotseling klonk uit het niets vreselijk geschreeuw. De bemanning zag Duitse militairen met zaklantaarns op het strand bij de landingsplaats heen en weer lopen en later in de duinen verdwijnen. Uren later, de rust was wedergekeerd, was er nog steeds geen teken van leven van Trépel geweest. Verslagen voer de dory uiteindelijk terug naar de thuishaven zonder de Franse commando’s. Drie lichamen werden door de Duitsers aangetroffen in een omgeslagen rubberboot. De anderen spoelden dagen later aan op verschillende nabijgelegen stranden.” Bijzonder is wel dat twee lichamen, waaronder dat van kapitein Trépel, zijn begraven op de Franse begraafplaats in Kapelle. In Kapelle bevindt zich een ereveld waar 229 Franse militairen zijn begraven. Naast dit ereveld is er nog een museum en herinneringscentrum Memorial 40-45 Kapelle dat voor iedereen toegankelijk is.

Het programma van de ceremonie was goed gevuld. Na het indrukwekkende verhaal was het woord aan de burgemeester waarna de ambassadeur van Frankrijk een speech in zowel Nederlands als Frans gaf. Ook André Trepel, de zoon van kapitein Trépel, kreeg het woord. Na het hijsen van de Franse en Nederlandse vlag werd een minuut stilte gehouden waarna zowel de Franse als Nederlandse vlag werd gehesen. Hierna was het tijd voor het leggen van de kransen door de vele officiële organisaties. Na afloop van de ceremonie stonden er bussen klaar om genodigden naar Raadhuis De Pauw te brengen voor een lunch.

Wilt u het monument aan de Wassenaarse slag met de namen van de commandoleden en hun kapitein nog eens goed bekijken, kijkt u dan vooral eens op de plaquette voordat u het strand op loopt. Wilt u zich verder verdiepen in de rol van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, brengt u dan een bezoek aan het eerder genoemde memorial in Kapelle. In dit museum (voor meer informatie en openingstijden kijkt u op www.memorial4045kapelle.nl) kunt u zich verdiepen in de hele geschiedenis van kapitein Trépel en zijn mannen en de rol van Frankrijk in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis over de lotgevallen van Trépel en zijn mannen kunt u ook terugvinden op de site: https://bit.ly/wassenaarseslagmonument.

Op de foto: burgemeester Leendert de Lange en André Trépel begeven zich naar de kranslegging. Foto: Patrick Kop.

Uit de krant