Afbeelding

Ronkende jazz uit The Bronx

Algemeen

Wanneer en waar? Zondag 19 februari jl. in jazztheater Het Deijlerhuis. Hoe was het? Fantastisch! Overgekomen voor een Europese tour deed het Philippe Lemm Trio uit New York City ook Wassenaar aan. Philippe is Nederlander, maar woont al 11 jaar in New York. Het gebouw waar hij woont en werkt, net om de hoek bij het Yankee Stadium, heeft nummer 1855. De titel van een van zijn eigen composities.

In zijn huidige trio spelen bassist Jeff Koch en pianist Sharik Hasan. Angelo di Loreto die tot enkele jaren geleden de piano bespeelde is helaas jong aan een hartaanval overleden, 30 jaar pas. Sharik is een sublieme vervanger. Hij tovert wonderschone thema’s tevoorschijn die soms subtiel, soms stevig ondersteund worden door Koch en Lemm.

De stijl is niet onder een noemer te vangen. De muziek beweegt zich consistent binnen traditionele (mainstream) jazz met progressieve rock en klassieke invloeden. Dat klinkt nogal ruim, maar vormt toch een kloppend geheel op zo’n middag. Ook als er wordt teruggegrepen op een Bulgaars folkloristisch stuk. Gemodelleerd volgens de Hasan-Koch-Lemm methode klopt het gewoon allemaal.
Jazz Sociëteit Wassenaar had zijn trio eerder in het programma, en waarschijnlijk niet voor de laatste keer. Eind deze maand staan de mannen ondermeer in Ronnie Scott’s, de beroemdste jazzclub van Londen. En, uitverkocht hè!

Op 12 maart a.s. is in het jazztheater te gast het Simone Honijk Kwartet, met onder andere trompettiste Ellister van der Molen (al op tienjarige leeftijd aangenomen op het Haags Conservatorium).
Kaarten online www.jazzsocieteitwassenaar.nl of aan de kassa als er nog plek over is. Neem vrienden mee!

Foto en tekst: Marcel Franken

Uit de krant