Afbeelding
Foto: René de Wit

VVD STAPT UIT HET COLLEGE

Politiek

Op woensdagavond 30-11-22 na een crisisberaad van de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen met de vier wethouders heeft de VVD besloten het college te verlaten. Wethouder Caroline Klaver heeft per direct haar ontslag ingediend bij de burgemeester. Haar taken zullen worden waargenomen door de overige drie wethouders. Het college gaat (voorlopig) door met de overblijvende drie partijen HvW, LW en GL.

Door Jan H. de Roij

De gehele woensdag gonsde het al in het dorp dat er die avond crisisberaad zou zijn tussen de vier coalitiepartijen. Het zou de eerste keer zijn, na het emotioneel verlopen Begrotingsdebat, dat de vier partijen overleg zouden hebben. Niet alleen moest er inhoudelijk bezien worden hoe nu verder vorm te geven aan de afspraken gemaakt in het coalitieakkoord, ook moest er getracht worden om het vertrouwen te herstellen. Er werden namelijk tijdens het begrotingsdebat en in de weken daarna harde woorden gesproken met name door de HvW-voorman Henri Hendrickx in de richting van de VVD. 

Na afloop van dit overleg liet de VVD-fractievoorzitter, Gerbrand Nijman, weten er niet langer vertrouwen in te hebben dat het coalitieakkoord in gezamenlijkheid kan worden uitgevoerd. Volgens de VVD overheersen momenteel de verschillen waardoor het geloof weg is dat men er gezamenlijk een succes van kan maken. De grootste steen des aanstoots voor de andere partijen bleek de weigering van de VVD in te stemmen met een verhoging van de OZB met 20%. Echter op dinsdag tijdens de bespreking van de najaarsnota leek het erop dat partijen zochten naar mogelijkheden om de grootste negatieve gevolgen van deze weigering voor relevante uitgaven te repareren en die ook gevonden hadden door het overschot op de begroting van dit jaar daarvoor te gebruiken. De oorzaak van de breuk ligt dan ook waarschijnlijk dieper, te weten het gebrek aan ‘chemie’ en vertrouwen tussen de VVD en HvW. 

Partijen hebben sinds de formatie hard gewerkt om daarin verbetering te brengen en het zag er aanvankelijk ook veelbelovend uit, maar nu blijkt dat het dunne vliesje vertrouwen bij de eerste meningsverschillen al wordt weggevaagd. Dit wordt bevestigd door LW die woensdagavond liet weten dat er geen grote inhoudelijke verschillen waren, maar dat er zijdens de VVD blijkbaar geen vertrouwen meer was. 

De vraag is hoe nu verder? Het college gaat door met de partijen HvW, LW en GL. Die hebben echter net geen meerderheid in de gemeenteraad (10 van de 21 zetels). Dat hoeft geen probleem te zijn, maar maakt besturen wel lastiger, omdat je er niet op kunt vertrouwen dat voorstellen het zullen halen. Volgens Jeroen Gankema (LW) zullen er gesprekken worden gevoerd met potentiële nieuwe coalitiepartijen. Het doel daarbij is om zo spoedig mogelijk weer een coalitie te hebben die kan steunen op een meerderheid in de Raad. 

Wie zullen aan tafel worden genood? Het ligt om persoonlijke en inhoudelijke redenen niet voor de hand dat dat CDA of DLW zullen zijn. Echter PvdA of D66 zijn inhoudelijk gezien interessante partijen. We zullen zien hoe het loopt.

Uit de krant