Afbeelding

Nieuw verschenen ‘De Rioolrat’ van Wassenaarse auteur Pieter Chenestre

Algemeen

Recent is bij Amsel Boeken ‘De Rioolrat’ verschenen, een misdaadroman van Pieter Chenestre. De titel verwijst naar het beruchte buurtcafé De Rioolrat dat in de jaren tachtig uitgroeide tot centrum van krakersverzet in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De auteur zag in het bedrijfsleven en in Zwitserland hoe het internationale netwerk van de Italiaanse maffia sterk groeide. Onder pseudoniem schreef hij De Rioolrat, een roman waarin fictie en werkelijkheid in elkaar overlopen. Hij beschrijft hoe de gewelddadige Italiaanse maffiaorganisatie de ‘Ndrangheta grip krijgt op het leven van ex-kraker Jan Gans, die Tweede Kamerlid en misdaadbestrijder werd, en ongemerkt ook op het Haagse Binnenhof. Ondenkbaar in Nederland? Realiteit in Italië en Duitsland.

Lees via deze link een voorpublicatie van ‘De Rioolrat’

In juni jl. kopten de kranten ‘Italië als voorbeeld voor Nederland’, toen de Nederlandse ministers van Justitie en Veiligheid en van Rechtsbescherming in Rome waren om te kijken hoe de Italianen de georganiseerde misdaad bestrijden (bron: AD). Daarbij werd in de pers gememoreerd dat het dit jaar dertig jaar geleden is dat de Italiaanse onderzoeksrechters Falcone en Borsellino door de maffia vermoord werden. In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is de Faculteit rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen vervolgens gestart met een onderzoek naar de Italiaanse bestrijding van maffiacriminaliteit. Naar verwachting verschijnt het rapport daarover begin 2023.

Pieter Chenestre stelde zich de vraag: ‘Zou het kunnen dat de ‘Ndrangheta actief infiltreert in de politiek? Hoe zou zich dat in ons land kunnen afspelen en hoe kwetsbaar voor beïnvloeding door de maffia zijn onze politici?’ Dat leverde een verrassend misdaadverhaal op en inzicht in de corrumperende werkwijze van de Calabrese maffia.
Het boek speelt zich gedeeltelijk af in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 1985 en vervolgens rond het Binnenhof van nu, in het Limburgse heuvelland en de Zwitserse bergen. De Rioolrat stelt een serieus maatschappelijk thema aan de orde in romanvorm, waarbij fictie en realiteit gevaarlijk door elkaar lopen.

Sanne de Boer woont in Calabrië en schreef de non-fictie bestseller Mafiopoli (Nieuw Amsterdam, 2020). Zij vindt dat de misdaadroman een realistisch perspectief schetst:
‘Pieter Chenestre heeft met De Rioolrat een verrassende roman geschreven, die laat zien hoe de ‘Ndrangheta buiten Italië landen kan ‘koloniseren’ – met medewerking van lokale figuren uit de politieke- en economische elite. Het gebeurde al veelvuldig in Duitsland en kan zeker ook in Nederland gebeuren.’

Pieter Chenestre (Heerlen, 1955)
De auteur groeide op in Zuid-Limburg en woont in de Randstad. Hij was werkzaam in het bedrijfsleven en verdiepte zich vanuit zijn interesse in politiek en geschiedenis in de infiltratie van de georganiseerde misdaad in de samenleving. De Rioolrat (Amsel Boeken, 2022) is zijn debuutroman.

‘De Rioolrat’ is verkrijgbaar bij de boekhandel en online winkels

Uit de krant