Fietsen voor Maxima, foto: René de Wit
Fietsen voor Maxima, foto: René de Wit Foto: rdw

Friso Wink fietst voor Prinses Máxima Centrum

Algemeen

Ieder jaar krijgen ongeveer 600 kinderen de diagnose kanker. Een op de 4 vier kinderen overlijdt daaraan. Rond de start van corona in 2020 liet Friso (toen 8 jaar, foto: René de Wit) zijn ouders een bobbel zien in zijn nek. Na verschillende onderzoeken bij meerdere ziekenhuizen en veel onzekerheid, kwam hij bij het Prinses Máxima Centrum (PMC) terecht. Daar werd een zeldzame vorm van Hodgkins geconstateerd.

Door Nicole Siemer

Wat volgde waren vier en halve maanden van intensieve behandeling. Volgens zijn moeder Pauline Wink, was Friso al die tijd een held. De naalden vond Friso niet leuk, maar zeuren deed hij nauwelijks. Ook niet toen zijn gewicht toenam, zijn energie niveau daalde en zijn haren uitvielen. Friso vertelt hierover dat hij maar meteen zijn haren liet afscheren, want iedere keer als hij zijn trui aantrok kriebelde al die losse haren maar. En zonder haren ook geen kans meer op haarluis! Een lange ketting vol verschillende kralen tonen de intensiviteit van de behandeling aan.
Iedere kraal symboliseert een andere behandeling. Van bloedprikken, chemo’s, pleisters verwijderen en echo’s. Ook de goede en slechte dagen krijgen ieder een eigen kraal. Friso vind de gekozen kleuren wel een beetje gek. Rose staat voor een goede dag, groen voor een slechte. Ik kan me die verwarring wel een beetje voorstellen. De zware periode ligt inmiddels achter hen. Niet alle bezoeken aan het PMC waren vervelend voor Friso. De individuele aandacht van papa of mama was fijn, zo ook de mooie faciliteiten in het PMC, zoals de race simulator, een playstation, de muziekkamer, allemaal plekken in het centrum waar kanker patiëntjes even de narigheid van de behandelingen kunnen vergeten. Ook benadrukt Pauline de bijzondere rol die het PMC wereldwijd speelt. Door het Nederlandse gezondheidssysteem heeft ieder kind recht op gelijke behandeling. Ongeacht of de ouders arm of rijk zijn, maar ook etnische verschillen spelen gelukkig hier geen rol. De kennis opgedaan bij het PMC wordt dan ook wereldwijd met belangstelling gevolgd. Het mag duidelijk zijn dat de afgelopen periode een spannende en enerverende tijd is geweest voor het gezin Wink. Als je in zo een proces terechtkomt, heb je geen keus. Je moet de draad oppakken en weer doorgaan. Ook voor de andere kinderen binnen het gezin. Friso’s laatste chemo was een jaar geleden. Hij moet nu regelmatig naar het PMC voor controle, maar het ziet er goed uit en hij voelt zich goed. Dankbaar voor alle goede zorgen wil het gezin, maar bovenal Friso iets terug doen voor de PMC Foundation. Binnenkort stappen moeder Pauline en Friso op de fiets en leggen samen de circa 70 kilometer naar PMC in Utrecht af. Daar zal een cheque met het totaal bedrag van de opgehaalde donaties worden overhandigd.Met de inkomsten die binnenkomen bij de Foundation kan de zorg voor de kinderen en ouders, voeding op maat, het onderling ontmoeten van kanker patiëntjes , angst en pijn reductie voortgezet worden. Individuele acties zijn belangrijk. Via maximaalinactie.nl/actier/friso-wink kunt u meehelpen.

Foto: Ruud Strobbe fotografie

Uit de krant