Koolmees en pimpelmees, foto: Koos Dansen
Koolmees en pimpelmees, foto: Koos Dansen

De Nationale tuinvogeltelling 2022: Omdat iedere vogel telt

Algemeen

De Nationale tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de tuinvogeltelling weten ze hoe vogels in de winter de Nederlandse tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen de twee organisaties de vogels beter helpen en beschermen. 

Door Nicole Siemer

Vorig jaar kende Wassenaar 306 enthousiaste  deelnemers en werden er in totaal 4.320 vogels geteld. De grote winnaar was de Koolmees (593) met de Pimpelmees op een mooie tweede plaats (511) De Merel (508) volgde op de derde plaats. Maar heeft het tellen van al die vogels wel zin? Ik vroeg het Ruud Foppen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en onderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek,  “De waarde van dergelijk Citizen Science onderzoek is vooral van waarde voor de beschermingskant en zeker niet de wetenschappelijke kant.  Aandacht voor vogels zoals deze telling vergroot het draagvlak voor bescherming van vogels en kan mensen ook aansporen het goede te doen voor vogels in de tuin”. In het verlengde daarvan vroeg ik hem of het verstandig is om de vogels in je tuin het hele door bij te voeren. In de winter doen we het vooral om ze bij te voeren omdat het voedsel in de tuin op dat moment een stuk schaarser is. In de zomer doen we het vooral om de jonge vogelparen een handje te helpen hun jonge wat makkelijker te voorzien van voedsel. En in algemene zin doen we het uiteraard om de vogels naar onze tuin of balkon te lokken om dichtbij van ze te kunnen genieten.

Ruud Foppen zei hierover het volgende: “Voeren kun je doen maar of het de populatie echt helpt, daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. Je bereikt tenslotte ook maar een heel beperkt deel van de populatie van een bepaalde soort. Ook is het niet geheel zonder risico . De laatste jaren waren er verschillende ziektes rond in de vogelbevolking en de voerplekken hebben dan natuurlijk het risico dat daar dan de ziektes ongewild worden overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte ‘Geel’ een parasiet die de Groenling hard heeft geraakt maar ook andere vink-achtige kan besmetten. Voldoende hygiene is daarom van groot belang. Drink bassins bij voorkeur dagelijks verversen met schoon water. En stop met voeren als er zieke vogels worden waargenomen”.Mee doen aan de jaarlijkse tuinvogeltelling is heel gemakkelijk. Op 28, 29 of 30 januari telt u eenmalig een  half uurtje de vogels in uw tuin of balkon. Om te voorkomen dat u dubbel telt geeft u alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk ziet in dat half uur. Telt u op het ene moment drie koolmezen en even later vijf, dan geeft u het aantal van vijf koolmezen door. Het wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd op de website van de vogelbescherming.nl  Ook kunt u daar nalezen hoe u uw waarnemingen kunt doorgeven.

Nog wat goede tips van de Vogelbescherming; ’s morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. Tel alleen de vogels in uw tuin of balkon, niet de vogels die overvliegen. En tel vanachter het raam zodat de vogels niet schrikken. Ziet u op een gegeven moment wel heel veel vogels tegelijk  op de voederplank of silo maak dan even een moment opname met uw smartphone, dan kunt u het later rustig natellen.

Uit de krant