Astrid Habraken (links) en Jet Nijland poseren met hun romans.
Foto: Nicole Siemer
Astrid Habraken (links) en Jet Nijland poseren met hun romans. Foto: Nicole Siemer

Schrijfmaatjes vullen elkaar aan

Algemeen

Wassenaar/Voorschoten - Jet Nijland en Astrid Habraken ontmoetten elkaar jaren geleden bij de LOI. Toen nog collega’s maar de laatste tweeënhalf jaar als schrijfmaatjes. 

Door Nicole Siemer

Voor corona troffen ze elkaar wekelijks bij Brasserie Buitenhuis. Het weg gaan uit de huiselijke sfeer, het geroezemoes van de andere cafe gasten, brachten Jet Nijland en Astrid Habraken in de juiste stemming om elkaar te stimuleren bij het schrijven. Soms werd er gewoon stilzwijgend twee uur lang gewerkt, ieder op haar eigen laptop. Een andere keer kon Jet een vastgelopen verhaal bij Astrid opheffen. Want zoals Jet zelf zegt “Ik heb meer inspiratie dan levensjaren”. Aan de andere kant is Astrid door haar royale schrijvers ervaring weer meer technisch onderlegd. En zo vullen deze twee auteurs elkaar aan. Beide dames hebben een kleurrijke website waar ze heel openhartig zijn over hun schrijfproces. Jet en Astrid vinden het belangrijk hun schrijfproces te delen. Aan de enthousiaste reacties af te meten wordt deze openheid op prijs gesteld.  Jet is van mening dat mensen die zich kwetsbaar opstellen ook hele sterke mensen zijn. Om goed te focussen en weer een grote stap te zetten in een nieuw boek is het soms ook van belang je helemaal af te sluiten van de wereld. Geen laptop, geen schrijversmaatje, gewoon ‘een hutje op de hei’ met alleen wat vogelgeluiden om je heen en verder geen afleiding.

Vooral Astrid vind het lastig om thuis zich ook niet op andere dingen te richten.  Naast haar auteurschap heeft Astrid haar eigen tekstbureau. De verleiding is thuis dan ook groot even snel door de emails te gaan of nog even een project af te handelen. Ondanks haar drukke leven met veel hobby’s en het tekstbureau, schreef Astrid ook een boek. ‘Verdwaald in Tirol’ en bracht het in 2020 in eigen beheer uit.De eerste woorden voor haar tweede boek  staan op papier. Maar in februari sluit Astrid zichzelf voor een weekje op om zich alleen op ‘Madame Bonheur’ te focussen. Jet staat aan de vooravond haar eerste boek uit te brengen. Op 15 januari wordt een prachtig liefdesverhaal uitgebracht met de titel ‘Zwaluwdans’. Jet werd 10 jaar geleden getroffen door de schoonheid en de sfeer van geuren en kleuren van de Spaanse stad Sevilla. Ze logeerde in de wijk Triana, de wijk die tot 1970 bewoond werd door zigeuners. Op een van haar dwalingen door de stad kwam ze terecht in de wijk Santa Cruz. Waar het prachtige paleisje “Casa de Pilatos” staat. Die twee uiterste inspireerde haar om een Romeo en Julia achtig verhaal op papier te zetten.

Het verhaal bestaat uit twee tijdslijnen waarvan er een begint in de jaren voorafgaand aan de Spaanse Burgeroorlog en je meeneemt tot na de tweede wereld oorlog. Doordat het perspectief wisselt van het verleden naar het heden, zit het boek vol cliffhangers. Lezers van de boeken van auteurs als Lucinda Riley, Corina Bomann en Santa Montefiore zullen deze schrijfstijl direct herkennen en kunnen waarderen. Vanaf 15 januari zijn beide boeken te vinden bij de boekhandels van De Kler (Wassenaar, Leiden en Voorschoten). En droomt u er zelf ook wel eens van een boek te schrijven, dan is de mening van beide dames; “Gewoon doen! Vind een schrijfmaatje of ga naar een schrijverscursus, maar twijfel niet en doe het gewoon!”.