Hart voor Wassenaar in betere tijden: uitdelen van chocolade hartjes aan raadsleden en toehoorders van de vergadering.
Hart voor Wassenaar in betere tijden: uitdelen van chocolade hartjes aan raadsleden en toehoorders van de vergadering.

Bestuurscultuur en straatcultuur

Politiek

De overwegingen bij de laatste motie ‘vreemd aan de orde’ met als onderwerp ‘Verkeersveiligheid’ die door Hart voor Wassenaar werd ingediend tijdens de laatste raadsvergadering in april, bevatte enkele ogenschijnlijk grappig bedoelde passages, waaronder een sneer naar ene ‘Juicy Jan’.

Door Ad Zopfi

In antwoord op een vraag of dit een verwijzing naar een journalist van de Wassenaarse Krant was, reageerde de indiener dat die Jan niet bedoeld werd, hij kent naar eigen zeggen vele ‘Juicy Jan’s’. De motie was verder vooral verwijtend naar anderen. Uiteindelijk kreeg de motie geen enkele stem, ook niet van de indieners, wat op zich zelf ook al weer bijzonder is. Hoe serieus ben je dan en wat schieten Wassenaarders hier mee op?

Deze motie toont in alles wat er mis is in de Wassenaarse politiek en uit welke hoek de wind waait. Sommige politici schreeuwen om respect, schermen met reglementen, verlangen onbeperkte spreektijd en ruimte om anderen voortdurend te interrumperen. Maar zijn snel op hun tenen getrapt als anderen daar op reageren.

Soms worden verbaal sneren uitgedeeld. Deze keer staat het op papier in een formele motie. Misschien grappig bedoeld, maar in de kern getuigend van disrespect voor de rol van de raad en de collega raadsleden. Als een fractie of een raadslid frustratie heeft over het politieke proces in Wassenaar, dan zou dat niet op deze wijze getoond moeten worden.

Zelfreflectie en zelfbeheersing zijn eigenschappen die niet ieder vanzelfsprekend gegeven zijn. Jammer dat dit gegeven nu al enkele jaren de lokale politiek in z’n greep houdt. Een ander ‘dissen’ is straatcultuur en past niet bij bestuurlijke omgangsvormen.

Uit de krant